Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Πολεοδομικά Θέματα στα Καμένα Βούρλα



Αναρτήθηκε από ..........   energoipoliteskv.blogspot.com




Εστάλη στο Blog από αναγνώστη

Προς ενημέρωση αναγνωστών.
Πολλά γράφονται ,πολλά λέγονται, καταθέτω την σχετική εμπειρία μου:
Πρώτον : Η ιδιοκτησία και πολλά άλλα δικαιώματά μας,  προστατεύονται από το Σύνταγμα, που είναι ο υπέρτατος Νόμος .
Δεύτερον : Η δέσμευση μιας ιδιοκτησίας  ως χώρος  Κ.Χ(πλατείες-δρόμοι) ή ως κοινωφελής (διοίκηση, σχολεία, κλπ) με  έγκριση σχεδίου πόλεως και με τις διατάξεις του ΝΔ 17/7/1923 <περί σχεδίων πόλεων>,      δεν  είναι στο διηνεκές , δεν είναι για πάντα.
 Οφείλει η Τ.Α , σε εύλογο χρόνο να συντελέσει την απαλλοτρίωση, για τον σκοπό που θεσμοθετήθηκε η χρήση του  χώρου. Ο χρόνος αυτός , με την νομολογία του ΣτΕ και των Διοικητικών Πρωτοδικείων, δεν είναι  πέραν της 15ετιας.
Τρίτον : Σχεδόν σε όλους τους προβλεπόμενους  ως ΚΧ κλπ χώρους , οι ιδιοκτήτες  αυτοί, αλλά και άλλοι, έχουν πάρει αποφάσεις  περί άρσεως των δεσμεύσεων των ιδιοκτησιών τους. Με επισπεύδοντες ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ, δύναται να απαιτήσουν από την Τ.Α και τις Υπηρεσίες του Κράτους (ΥΠΕΧΩΔΕ), την αποδέσμευση και την επαναθεσμοθέτηση τους, ως Ο.Τ, μετά από την προβλεπόμενη  εισφορά σε γη ή ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥΣ από την Τ.Α και την επαναθεσμοθετηση με την ίδια χρήση ( πλατεία, δρόμο, σχολείο  κλπ).
Τέταρτον :Θεσμικό καθεστώς , Ν. 4067/2012 άρθρο 32, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί με τον Ν. 4315/2014  άρθρο 3 και ισχύουν, επίσης άρθρο 69 του ν. 4342/2015.
Σε ανάλογες περιπτώσεις , στο παρελθόν  υπήρχε ο Ν 5269/1931 βάσει αυτού έχουν κτιστεί στα Κ.Β : Μια πολυκατοικία σε προβλεπόμενη πλατεία και  4 οικοδομές μέσα στο πλάτος των προβλεπόμενων δρόμων.
Ελάχιστοι ασχολήθηκαν στο παρελθόν  και ελάχιστες πράξεις αναλογισμού εφαρμόστηκαν με τις κατάλληλες αποζημιώσεις σε ρυμοτομούμενες ιδιοκτησίες, οι δρόμοι που έχουν ανοιχτεί , το 95% , έχουν ανοιχτεί με την συναίνεση των  ιδιοκτήτων. Ως προς το πρόσφατο…………… παρελθόν, αφήστε το καλύτερα.
 Φίλοι αναγνώστες,
διαχρονική  πολιτική εφαρμογής του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, αλλά και έργα (διανοίξεις, αποζημιώσεις, ασφαλτοστρώσεις , συντηρήσεις κλπ) ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ως Τ.Α, πόροι για τον σκοπό αυτό έχουν θεσμοθετηθεί από τον Ν 2130 /1993 άρθρο 24  περί ΤΑΠ,( αυτά που πληρώνουμε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, συμπληρωματικά, επανήλθε η βεβαίωση του Δήμου για  την καταβολή του ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις κλπ.)
Οι πόροι αυτοί, που στο σύνολό τους, κατ έτος,  είναι ,για τα Κ.Β περίπου 100.000 ευρώ, εξανεμίζονται, για τον σκοπό που  έχουν θεσμοθετηθεί (παράγραφος 20, αρθρου 24)  και για μην παραπληροφορώ, από αυτά  ( παρακρατά 2% η ΔΕΗ, το 15% πάει  στο Πράσινο Ταμείο ΥΠΕΚΑ, τα υπόλοιπα στην Τ,Α), το δε σύνολο στον Καλλικρατικό Δήμο είναι ποσό  της τάξης  των  234.125,10 ευρώ (από τα προυπολογισθεντα Ο.Ε  2017 )
Ι.Κ. Πλατανιάς  Συντ/χος ΤΣΜΕΔΕ ΚΙΝ 6932212671